Zachowania żywieniowe dzieci z otyłości ą prost ą w świetle wyników bada ń własnych

Małgorzata Cichecka - Wilk

Streszczenie w języku polskim


Współcześnie bardzo ważną i wymagającą pilnych rozwiązań kwestią jest potrzeba zapobiegania otyłości prostej u dzieci. Duże możliwości w tym zakresie stwarza modyfikowanie wpływu
środowiska, stylu życia, zachowań zdrowotnych i świadomości. Stanowi to szansę przeciwdziałania otyłości i związanych z nią problemów. Mając na względzie taką sposobność, autorka artykułu podjęła badania naukowe w celu ustalenie jakości (poprawności) zachowań żywieniowych dzieci z otyłością prostą. Dociekała poprawności tychże zachowań w obszarze ośmiu wyróżnionych przez siebie aspektów: – motywacji do spożywania pokarmów, – jakości spożywanych i niespożywanych pokarmów i napojów, – liczby zjadanych w ciągu dnia posiłków i regularności ich jedzenia, – pór spożywania posiłków i picia napojów, – ilości zjadanych pokarmów i wypijanych płynów, – sposobu spożywania posiłków, – postaci spożywanych posiłków oraz – miejsc ich spożywania. W artykule prezentuje uzyskane wyniki badań, koncentrując się kolejno na każdym z wymienionych aspektów. Tym samym udziela odpowiedzi na pytanie o jakość zachowań żywieniowych dzieci otyłych, dokonuje ich charakterystyki
i formułuje opinie na temat poziomu ich poprawności.

Słowa kluczowe


otyłość prosta; zachowania żywieniowe

Pełny tekst:

PDF

Bibliografia


Basdevant A. , Le Barzic M. , Guy‑Grand

B. (1996). Otyłość. „Medycyna Praktyczna”, Kraków 1996, s. 32.

BBC News (2006). Fastfoodowa depresja, ttp://www.wegetarianie.pl/Article501.html

Chyłkiewicz J. (2008). Talerzem w raka. Newsweek Polska, 50, http://www.newsweek.pl/artykuly/talerzem‑w-raka,30074,1/print

Kozłowska‑Wojciechowska

M. (1996). Zasady prawidłowego żywienia. „Biologia w Szkole”,

nr 4, s. 171–178.

Kozłowska‑WojciechowskaM. (2004). Żyjmy w zdrowiu czyli nowa piramida żywienia. Prószyńskii S‑ka, Warszawa 2004, s. 13.

Montignac M. (2004). Metoda Montignac dla dzieci. Zapobieganie i leczenie otyłości dziecięcej. Artvitae, Warszawa 2004, s. 20.

Roszkowski W. (2006). Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. Zalecenia żywieniowe. W: J. Gawęcki, L. Hryniewiecki (red.) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo

Naukowe PWN, Warszawa 2006, s. 461–467.

Sęk H. (2000). Zdrowie behawioralne. W: J. Strelau (red.) Psychologia. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2000, s. 535–539.




DOI: http://dx.doi.org/10.17951/lrp.2013.32.0.243
Data publikacji: 2015-07-09 01:50:24
Data złożenia artykułu: 2015-07-09 00:17:09


Statystyki


Widoczność abstraktów - 968
Pobrania artykułów (od 2020-06-17) - PDF - 348

Wskaźniki





Prawa autorskie (c) 2015 Małgorzata Cichecka - Wilk

Creative Commons License
Powyższa praca jest udostępniana na lcencji Creative Commons Attribution 4.0 International License.