Animal Welfare According to Official Controls in Agri-Food Chain Legislation
Abstract
The aim of deliberations is to describe the concept of animal welfare in official food control in EU and national legislation. The author first describes the approach to welfare in relation to the development of agri-food chain regulation. Then she presents consumer expectations in this area and the concept of a new farm-to-table strategy. Consequently, she notes that official inspections are carried out in connection with verifying compliance with EU legislation in the area of animal welfare requirements, not in the area of welfare. This seemingly minor linguistic difference means that the legislation has as its primary objective the quality and safety of food of animal origin. In this context, animal welfare requirements are therefore rules verified by competent authorities to try to take into account the animals’ ability to feel in the food production process.
Keywords
Full Text:
PDF (Język Polski)References
Bombik T., Bombik E., Biesiada-Drzazga B., Dobrostan zwierząt w aspekcie kryteriów i metod oceny, „Przegląd Hodowlany” 2013, nr 6.
Dobrostan zwierząt jest ważny dla konsumentów, 20.12.2023, https://www.ppr.pl/wiadomosci/dobrostan-zwierzat-jest-wazny-dla-konsumentow (dostęp: 5.01.2024).
Doktor J., Wpływ postępowania przedubojowego na jakość tuszki i mięsa kurcząt rzeźnych, „Wiadomości Zootechniczne” 2007, nr 3.
Elżanowski A., Pietrzykowski T., Zwierzęta jako nieosobowe podmioty prawa, „Forum Prawnicze” 2013, nr 1.
European Commission, Eurobarometer Shows How Important Animal Welfare Is for Europeans, 19.10.2023, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4951 (dostęp: 5.01.2024).
Europejski Trybunał Obrachunkowy, Dobrostan zwierząt w UE – zmniejszenie dystansu między ambitnymi celami a praktycznym wdrażaniem, Luksemburg 2018.
Korzycka M., Wojciechowski P., System prawa żywnościowego, Warszawa 2017.
Kuszlewicz K., Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik, Warszawa 2019.
Lipińska I., Z prawnej problematyki dobrostanu zwierząt gospodarskich, „Przegląd Prawa Rolnego” 2015, nr 1, DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2015.16.1.3.
Serlikowska A., Wdrażanie unijnej reformy urzędowej kontroli żywności, „Kontrola Państwowa” 2019, nr 6.
Tereszkiewicz K., Choroszy K., Wpływ obrotu przedubojowego na dobrostan tuczników i jakość wieprzowiny, „Przegląd Hodowlany” 2015, nr 1.
Tracz M., Jackowska-Tracz A., Prawa zwierząt a dobrostan zwierząt – potrzeba zmian w Kodeksie Etyki Lekarza Weterynarii, „Życie Weterynaryjne” 2002, nr 97.
Zarząd Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Dobrostan. Społeczne postrzeganie wołowiny w Polsce, 2023, https://dobrostan.info/wp-content/uploads/2023/10/Dobrostan.-Spoleczne-spostrzeganie-wolowiny-w-Polsce_compressed.pdf (dostęp: 5.03.2024).
DOI: http://dx.doi.org/10.17951/ppa.2023.6.209-221
Date of publication: 2024-04-30 16:20:54
Date of submission: 2024-01-06 17:46:27
Statistics
Indicators
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.